Siirry pääsisältöön

Joensuun kessu erkkarissa ja seuraneiti vierasilla.

Kahdeksas huhtikuuta hopeanuolen nokka käännettiin kohti Joensuuta ja erkkari seikkailuja.

Ensimmäinen välietappi oli jo heti Forssassa, kun noukittiin Sirpa matkaseuralaiseksi. Auto täynnä tavaraa ja reissu mässyt valmiina oli hyvä alkaa retki kohti kessu erkkaria.
Pitkä matka ja kaksi hyvän pihvin päälle ymmärtävää matkalaista, niin ennakolta oltiin jo suunniteltu välipysähdys Lahteen ja El Toroon. Voi ähky... jos olisin jaksanut, niin olisin vielä nuollut lautasenkin puhtaaksi... valitettavasti herkulliselta kuulostavat jälkiruuat jäi maistelematta ylensyönnin tähden.

Illan edellä saavuimme Joensuuhun ja pääsimme majoittumaan. Heti jo illalla käytiin katsastamassa millaisia lenkki maastoja mahtaa ympäristöstä löytyä. Polkuja oli vaikka muille jakaa ja hämärän jo laskeutuessa luovutimme ja tulimme samoja jälkiä takaisin. Tässä vaiheessa oli jo kessu porukoita saapunut enemmissä määrin paikalle.

Lauantaina koitti erikoisnäyttely päivä. Näyttelyyn oli ilmoitettu hieno määrä kessuja, kun 77 kpl kaikkiaan. Oli jotenkin mukaavaa kun sai ottaa heti paikalle tullessa rennosti, kun esitettävät oli vasta uroksten valioluokassa ja kultapoju Gero (W. Erigeron) ei ollut vielä saapunut paikalle kunnostettavaksi. 

Waatalaista väriä näkyi heti jo junnu uroksissa, kun veljekset Aslan (W. Galanthus) ja Obi (W. Galeopsis) ottivat mittaa. Tuomarimme Angelika Rubens Saksasta ei kovin ylös arvostanut veljeksiä ja kummallekin Eh. Avoimessa pyörähti Rodi (W. Erodium) saaden Eri:n ja ollen luokka kakkonen Sa:lla.

Urosten valio luokka oli iso... 16 kpl valioita ilmoitettuna. Ennakolta jo ajattelin, et tänä vuonna ei sijoitusta luokasta irtoa Kassulle (W. Daucus). Kaiken lisäksi Kassu pääsi Millin kanssa kehään ,kun minulla oli Gero vietävissä. Hienosti Kassu ja Gero saivat Erin. Yllätys oli suuri, kun kova tasoisessa valioluokassa Kassu taisteli tiensä luokka kolmoseksi Sa:n kera. Eikä voi sanoa, että huonoille hävittiin luokassa, kun edessä seisoivat tuleva Rop-koira ja urosten pu2.

Waatan Daucus Vak 3 Sa
Kuvaaja Pirkko Mäkinen

Nartut alkoivat puolenpäivän jälkeen ja junnuissa pääsi pyörähtämään Gitta (W. Gentiana) tullen luokka kolmoseksi ja saaden Sa:n.
Nuorten luokkaan pääsivät sisarukset Manna (W. Fumana) ja Armi (W. Fragaria). Kummalekin hienosti Eri ja luokka sijoitukset. Manna veti hieman pidemmän korren saaden Sa:n, Armilla tosin oli omintakeisin tapa esittää hampaat, kun selälleen heittäytyi.

Valio nartuissa Waata aloitti ja lopetti luokan, kun Essi (W. Erica) oli ensimmäisenä luokka siirrolla. Essi sai hienosti Erin. Luokan päättivät Cara (W. Carlina) ja Darma (W. Darmera). Cara sai erin tyttärensä tavoin, mutta Darmalle lätkäistiin H. Darman H tuli hammas puutoksen tähden, joka sai hämmästelemään Essin eriä. Ilmeisesti Essi osasi oikealla hetkellä leikkiä hankalasti käsiteltävää, kun kiemursi kuin mato hampaita katsottaessa. Tuon kummemmin ei Essi ja Cara pärjänneet suuressa (16 kpl) valio luokassa.

Parhaassa nartussa Manna sentään otti vielä Pn4 sijoituksen.

Waatan Erica Val Eri
Kuvaaja Milja Laaksi

Kun oltiin saatu valittua näyttelyn Rop ja Rop-veteraani. niin pääsi loput kilpailut starttaamaan. Ensimmäisenä oli vuorossa kasvattaja luokka, jonne pääsi Kassu, Manna, Gitta, Essi ja hienosti ryhmä otti sijan 3 Kp:n kera... kaikkiaan kasvattaja ryhmiä oli 7 kpl.
Caran jälkeläisluokka oli hienosti myös kolmas Kp:n kera (ryhmässä Gitta, Essi, Aslan, Gero).
Pari kilpailuun lähdin huumorilla... Essi oli aloittanut kolme viikkoa aiemmin juoksunsa ja en ennättänyt pahemmin kokeilemaan, kuinka Kassu mahtaa reagoida. Eli pari kilpailuun pääsi handleroitavaksi luottoparini Kassu ja Essi. Pareja oli huikea määrä, kun 14 kpl kaikkiaan. Hienosti päästiin 7 parhaan joukkoon.

Päivän viimeiseksi oli vuorossa kiertopalkinto kilpailut Paras uroksen ja nartun pää, liikkuja ja karvapeite.
Kassulla oli niin lähellä, mutta niin kaukana paras karvapeite. Kahdesta jatkoon poimitusta Kassu oli toinen. Manna oli parhaassa liikujassa kolmen parhaan joukossa. Mutta Gero Gerkko boy se räjäytti potin ja pokkasi itselleen näyttelyn parhaan uroksen pää kiertopalkinnon vuodeksi haltuunsa.
Olen niin onnellinen Geron voitosta. Tosin tämä voitto oli jo ennakolta ennustettu. Toini (Geron omistaja) oli nähnyt aiemmin viikolla unta, että Gero voittaa parhaan uroksen pää palkinnon.

Waatan Erigeron
Paras uroksen pää
Kuvaaja Milja Laaksi

Waatan tuloksia erkkarista, suluissa kiertopalkinto kilpailuihin saadut lipukkeet.

Galanthus "Aslan" Jun Eh
Galeopsis "Obi" Jun Eh (uroksen pää)
Erodium "Rodi" Avo Eri Avk2 Sa (karvapeite)
Daucus "Kassu" Val Eri Vak3 Sa (karvapeite, liikkuja)
Erigeron "Gero" Val Eri (liikkuja, uroksen pää)

Gentiana "Gitta" Jun Eri Juk3 Sa
Fumana "Manna" Nuo Eri Nuk2 Sa Pn4 (liikkuja)
Fragaria "Armi" Nuo Eri Nuk3
Carlina "Cara" Val Eri (karvapeite)
Darmera "Darma" Val H
Erica "Essi" Val Eri

Sunnuntai aamu alkoi järvenkierros lenkillä. Meillä oli kolmeen pekkaan (minä, Sirpa ja Kassu) oikein mukavan lepposa luontodokkari aamulenkki. Järvellä joutsen koilotti ja oikoi siipiään, teeret esitteli kosio taitojaan ja ottivat toisistaan mittaa. Oli niin mukavan rauhallista tassutella ja turista joutavia luonnon keskellä.
Aamu jatkui mielenkiintoisella luennolla epilepsiasta ja sen vastustamisesta. Lounaan jälkeen oli vuosikokous ja palkittavien koirakoiden vuoro.
Kun oltiin saatu palkittavat koirakot palkittua oli aika kotimatkan. Kaasu pohjaan ja menoksi.... ei hitto se Essi... pakki päälle ja kysäisemään, josko Kassu sietäisi olla Essin lähellä ilman, että tulee mitään vinkeitä päähän pälkähdyksiä. No eipä tuo Essi Kassua kiinnostanut ja tyty pääsi takapenkille Kassun seuraksi ja eikun uudelleen kaasu pohjaan ja kotio päin.

Lahden kautta kupposet nauttimaan ja siitä kotio päin... öö se koti... piti vielä Forssan kautta kiertää Sirpa pudottamaan kyydistä ja nämä kiitää täyttä vauhtia turinan saattelemana kohti Mäntsälää. Ens kerralla matka musiikkina soikin - Mäntsälä mielessäin. No eipähän vasta aurinkoon jouduttu ajelemaan, kun aurinko alkoi painua mailleen siinä vaiheessa, kun olisi päin näköä päässyt paistamaan. Ajallisesttihan kiertoajelumme ei juurikaan vaihkuttanut matkaan... ehkä hieman enemmän kilometrejä tuli taitettua.

Maanantai meni Essillä totutellessa talon tapoihin ja Iwanillekin täytyi käydä hieman huutamassa.
Tiistai aamuna olikin jo kolme suuta kerjäämässä aamunamejaan. Sulassa sovussa pannukakun käntty jaettiin kolmeen pekkaan.


Kelit hellivät ja tiistai iltana lähdettiin hieman pidemmälle lenkille kaverusten kanssa. Meillä oli lenkin varrella myös tarkkaavaista seuraa, kun joutsen parvi laskeutui viereiselle pellolle ihmettelemään kahda harmaata karvapalleroa, jotka mennä viilettivät.


Seuraavista kuvista voi vain päätellä, kuinka mukavaa pariskunnalla oli lenkillä.


Mitä sitä suotta neljää jalkaa rasittaa, kun kahdellakin pääsee.Keskiviikko aamuna Kassu olis niin mielellään nukkunut tapojensa mukaan. Essi taasen oli leikki tuulella ja yritti kovin saada toista innostumaan. Kassu ei innostunut leikistä ja Essi alkoi murjottamaan, kun ei toinen leiki.


Jotain aktiviteetteja sentään keskiviikko aamuun, kun parivaljakko pääsi tarkkailemaan narsissien pika istutusta. Toiminnan täyteinen keskiviikko piti sisällään myös vierailun Kassun kakkos laumaan, kun käytiin tervehtimässä Tuikku-mummia ja varamamma Jelenaa. Essi hurmasi vierailun aikana naapureita myöden rapsuttelijansa. Jelena taas meinasi tarhassaan pakahtua, kun tajusi harmaita karvapalleroita olevankin kaksin kappalein. Jelena varmaan omisi kumpaisenkin ja pitäisi niitä omina pikku palleroisinaan.


Torstaina koitti auton pakkaaminen ja kalustaminen, Essi tarkkaili, jotta häkit tuli hyvin aseteltua autoon. Kassu sen sijaan päätti lähteä käymään naapurin postilaatikolla silläväliin. Saatiin auto sisustettua ja Essi sekä Kassu tuntuivat olevan tyytyväinen, kun kävivät koe istumassa häkkinsä. Kun tavarat oltiin saatu kasaan, olikin aika ryhtyä miettimään yö puulle käyntiä ja aikaista herätystä seuravana aamuna. Perjantai aamuna alkaneesta seikkailusta lisää myöhemmin.